Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Tricks som ger lägre blodsocker och bättre blodsockerkontroll

Att kolhydrater höjer blodsockret, det har vi lärt oss. Men hur snabbt kolhydraterna får blodsockret att stiga hänger också ihop med hur snabbt maten tar sig igenom din magsäck. Lång tid i magsäcken = lägre blodsocker. 

Magsäcken - är det en säck som lagrar mat? Nej, det är faktiskt en muskel som jobbar så snart du har ätit något. Allt ska knådas och “mixas” till vällingkonsistens. När maten har mixats färdigt portioneras den vidare ut på sin resa genom tarmen. 

Det här kan ge dig ett blodsocker i balans

  • Tänk syrliga tillbehör till varje måltid exempelvis vinägrett dressing, surkål, syrade grönsaker, citronvatten eller äppelcidervinäger.
  • En liten efterrätt är bättre än att småäta mellan måltiderna. Lite förenklat kan man se på det som att kroppens matsmältning ändå är i tjänst då eftersom den jobbar med att ta hand om den mat du just har ätit.
  •  Leta efter rätt form på kolhydraterna- titta efter hela korn, frön eller kärnor när du väljer bröd. Välj hel frukt istället för juice. Hel potatis istället för potatismos. 
  • Tänk hel mat istället för “färdigtuggad”.  Undvik att mixa och sönderkoka. Ju mer tänderna och magsäcken får jobba dessto bättre. (om du inte har problem med dina tänder eller någon magåkomma förstås). 
  • Lägg till ett extra ägg vid sidan av frukosten eller måltiden. Lite olja på grönsakerna eller fröer som topping på måltiden.
  • Bönor och linser är utmärkta, långsamma, kolhydrater (om din mage tål det förstås). 
  • Tänk ordning- grönsaker, sallad och syrligt kommer först, gärna innan den andra maten, efterrätt efter maten- men aldrig på tom mage.

Läs mer om varför

Typ av kolhydrat gör skillnad

Mängden mat gör skillnad

God nyhet, tillbehören som hjälper

Tajmingen är viktig

© 2022, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.