Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Det handlar om tajming när du pratar diabetes och mat

Att det spelar roll vilken tidpunkt du äter, exempelvis godsaker, har du säkert märkt. Att välja godsaker direkt efter en måltid jämfört med småätande mellan måltiderna kan medföra en jämnare blodsockerkurva. Det beror på att maten du har ätit innan stoppar upp sötsakernas väg ner i tarmen. Detsamma gäller om du t.ex. äter en sallad med lite vinägrett som förrätt innan den andra maten på tallriken, då kommer du också uppleva ett jämnare blodsocker efter en måltid. 

En annan faktor som spelar in är om du äter kort inpå att du tränat. Då kan du plötsligt se en förbättrad tålighet mot mat som annars orsakar en blodsockerhöjning. Ett bra sätt att skaffa sig lite marginaler alltså. Läs mer om effekt av träning och rörelse.

Dippa inte inför måltiden

Hinner du bli låg inför måltiden kommer kroppen så smart att skynda på transporten genom magsäcken. Det betyder att du också kommer få en högre spik i ditt blodsocker. Ät gärna ett litet mellanmål för att minska risken för höga blodsocker. För tips på mellanmål.

© 2022, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.