Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

God nyhet- tillbehören som hjälper

Du kan påverka kolhydraternas effekt på ditt blodsocker genom att ge dem gott sällskap på din tallrik.

  • Fett ger en långsammare magsäckstömning och kan som tillbehör till kolhydrater sänka hur snabbt blodsockret sticker iväg efter måltiden. Bra att känna till är att fett ger dubbelt så mycket energi (kalorier) som kolhydrater och protein per gram. Det är därför bra att se upp så att det inte blir för mycket extra fett på tallriken.
  • Protein som tillbehör bromsar också blodsockret. Om du försöker öka mängden protein i varje måltid samtidigt som du drar ner lite på kolhydraterna så kan du upptäcka att ditt blodsocker kommer bli jämnare.
  • Fibrer- ta som vana att börja måltiden med en sallad fylld med fiberrika grönsaker. Det här är också en vana som kan ge dig lägre blodsocker efter maten.
  • Organiska syror såsom vinäger eller saft från en färsk citron ger en långsammare magsäckstömning vilket gör att maten når tarmen i ett lugnare tempo- vips så får du också ett jämnare blodsocker. Pizzasallad är alltså toppen, gärna före pizzan för bäst effekt, likaså vinägerdressing på en sallad att börja din måltid med.

Tips!

Ta som vana att dricka vatten med saft från en citron till maten, det kan ge en långsammare höjning av ditt blodsocker. Tänk bara på att skölja munnen efter syrlig dryck, allt för att skydda din tandemalj.

© 2022, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.