Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Christina behövde sluta med insulin: “Sensorn hjälpte mig att förstå”. 

För drygt 25 år sedan fick Christina  diabetes typ 2. Under de första 20 åren var tillståndet stabilt och när hon sökte vård antog läkarna att det rörde sig om prediabetes. Men 2020 förvärrades Christinas diabetes och hon blev rekommenderad att kontakta Chronos Care. 

Christina  har levt med diabetes typ 2 i drygt 25 år. Hennes hälsotillstånd var stabilt fram tills 2020, då hennes diabetes plötsligt förvärrades med stigande blodsockervärden utan någon direkt orsak. Till en början trodde hon att blodsockermätaren var trasig när hon tog sina värden. 

”Jag var uppe i 26 på morgonen och jag trodde inte det var sant. Vårdcentralen fick dock relativt snabbt ner värdena med Jardiance och senare även insulin”, berättar Christina. 

Kontakt med diabetessköterska flera gånger på en vecka 

Det var en arbetskollega som rekommenderade Christina att kontakta Chronos Care efter att hon sett en annons. Christina laddade ner Chronos appen och bokade ett digitalt videomöte. 

”Diabetessjuksköterskan Maria Björklund kontaktade mig snabbt därefter och jag fick hem glukossensorn. Maria och jag hade kontakt flera gånger första veckan och sedan en uppföljning efter en månad.” 

“Jag behövde omedelbart sluta med insulin” 

”Istället för Victoza två gånger per dag fick jag börja med en annan medicin som jag endast behöver ta en gång i veckan. Maria, min sköterska, kom med hjälp av sensorn även fram till att jag omedelbart behövde sluta med insulin.” 

Sensorn är, enligt Christina, det bästa som hänt henne. Hon upplever att det är smidigt att kunna se sina värden utan stick i fingret. Det är även en stor säkerhet för de som har svårt att ta sprutor under arbetstid. 

”Efter att ha slutat med insulinet gick jag ner i vikt. Jag, som försökt gå ner i vikt flera gånger tidigare tappade 12 kg på 2 månader. Sensorn har inte bara gett mig en ny trygghet, utan också förbättrat min hälsa och gjort det lättare att fokusera på att äta rätt för att slippa både insulinet och kilona.” 

Under en mätning hos vårdcentralen visade det sig även att hennes långtidsblodsocker låg nere på 46, vilket är ett mycket gott tecken. 

”Jag blev varmt gratulerad. De menade att jag var tillbaka på ett mycket stabilt tillstånd som kan klassas som prediabetes.” 

”Den personliga kontakten har varit avgörande” 

Bortsett från sensorn är det den personliga kontakten med personalen som varit det bästa med Chronos Care. Möjligheten till en individuellt anpassad behandlingsplan gjorde det möjligt för Christina att ta bort vissa läkemedel och tillsätta andra som passade just henne bättre. 

”Trots att det var lite skakigt att sluta med insulinen kändes det tryggt tillsammans med min sjuksköterska. Hon gav mig goda råd och stöd, vilket har varit väldigt värdefullt för mig.” 

Sammanfattningsvis rekommenderar Christina Chronos Care till alla med diabetes typ 2. Sensorn i kombinationen med det personliga stödet från personalen är en lyckosam kombination, då man tillsammans med sin sjuksköterska kan tolka värden och få insikter som annars inte varit möjliga. Christinas allmäntillstånd har även blivit bättre sedan hon slutade med insulin. 

”Jag tycker samhället borde bekosta sensorerna till alla med diabetes typ 2. Det förbättrar människors hälsa och reducerar belastningen inom vården. Det vinner alla på” avslutar Christina.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning