Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Dryck och diabetes

Vanligt vatten är bäst

Låt oss göra det klart från början: kroppen mår allra bäst av vanligt vatten som basdryck. Likaså dina tänder. ”Ja, men det finns ju light och zero”. Visst kan man välja light- och zero drycker ibland, men vi som dagligen arbetar med diabetesvård kan intyga: det blir lätt för mycket. Vår erfarenhet är att många personer med diabetes typ 2 får en mer harmonisk blodsockerkurva av att minska mängden läsk och saft, oavsett light eller inte. Alla drycker med söt smak stimulerar kroppens insulinproduktion vilket i sin tur ökar hunger och orsakar viktuppgång. Många upplever även en lugnare mage av att sluta med eller dra ned på sin läskkonsumtion. 

Det finns många sorter av smaksatt vatten för dig som inte gillar vanligt kranvatten. Du kan också smaksätta själv, bubbelvatten med gurka, färsk lime och frysta bär blir läskande och vackert i fina glas. Tänk bara på tandemaljen om du tillsätter citron eller annan syra. Skölj gärna munnen med vatten efter varje gång, samma sak gäller även efter kolsyrade drycker, saft, energidryck och juice.

En stor fördel med vanligt kranvatten är att det inte belastar miljön lika mycket som förpackade drycker. Med kranvatten sparar vi in på förpackningar, transporter och ökad vattenåtgång vid produktion av t ex läsk. Privatekonomin blir också bättre av att köpa hem färre förpackade drycker. 

Kaffe och the går bra vid diabetes

Kaffe och the utan sötning är bra drycker för personer med diabetes typ 2. Att dricka mycket kaffe varje dag är däremot inte att rekommendera.

Ät en frukt per dag istället för ett glas juice

När man ser alla hyllmetrar av olika sorters juice kan man få för sig att det är världens nyttigaste dryck. Men vårt råd är att äta själva frukten istället. En apelsin fyller upp magsäcken med sina fibrer och signalerar en mättnadskänsla: "Tack, nu räcker det". Jämfört med juice täcker saften från en apelsin endast botten av glaset, och det kan behövas upp till sex apelsiner innan det är fyllt. Det finns nog inte många som äter sex apelsiner på rad, medan ett glas apelsinjuice slinker ner direkt. På kort tid måste alltså kroppen ta hand om fruktos från sex apelsiner. För en frisk och vältränad person spelar det oftast mindre roll, men för den som har diabetes typ 2 och inte rör på sig ofta blir juice en onödig belastning för kroppen. 

Vuxna behöver inte dricka mjölk varje dag

Visst kan du dricka lite komjölk om det hör till favoriterna. Men vuxna behöver egentligen inte dricka mjölk, och mjölk innehåller mjölksocker som höjer blodsockret, oavsett om den är laktosfri, om det är minimjölk eller fet mjölk. Det finns olika alternativ till mjölk, men rekommendationen är att hålla mjölkkonsumtion nere, max ett glas per dag.

Var måttfull med alkohol

Rådet att dricka måttligt med alkohol är en rekommendation som håller i alla väder. Men vad menas egentligen med måttligt? Gå gärna in på Alkoholprofilen – ett test för dig som vill veta mer om dina alkoholvanor. Som med så mycket annat går det inte att ge exakt samma råd till alla, det är många faktorer som spelar in och när det gäller diabetes beror det på om du behandlas med insulin eller läkemedel som ökar kroppens insulinproduktion.

Söta drycker lurar hjärnan

Visst är det härligt att sätta guldkant på tillvaron med en dryck som man verkligen har längtat efter. Men det som förr betraktades som högtidsdryck har blivit vardagsdryck och med tiden vänjer sig kroppen vid det söta. Hjärnans belöningssystem aktiveras och utan att man tänker på det har hjärnan börjat ge signaler om att kroppen vill ha mer (hjärnan tror att kroppen behöver mer sött).

Det går att träna om sitt smaksinne

Förr i tiden drack de flesta kaffe/the med socker. De flesta har numera tränat bort den vanan i vårt land. Det krävs dock en stor dos viljestyrka att träna bort en smakvana, det kan ta allt från några dagar till några veckor tills smaklökarna har vant sig att uppskatta något nytt. I början kommer du att grimasera åt det osötade och inte vilja ha mer. Men vi lovar – när du väl har vant dig att dricka utan socker eller sötningsmedel så kommer sötat kaffe och the att kännas alldeles för smaksatt. Det samma gäller läsk godis/snacks och fikabröd. När något upplevs för sött i din smak har du uppnått ett viktigt mål. Du vill inte ens ha det starkt söta. När du har kommit så långt att du uppskattar naturliga smaker kan det vara lättare att fortsätta med smakträning inom andra områden. Smakträning är något vi rekommenderar för att minska suget efter både sött, salt och fett. Vi hjälper dig gärna med smakträning.

Reklamen har ändrat våra vanor

Låt oss se tillbaka på 60–70-talet. Då fick syskon dela på en läsk till helgen. Godis köptes på lördagar av en godistant som med tång plockade bit för bit som vi pekade på och snabbt blev den lilla påsen fylld. Vi unnade oss att gå på konditori någon gång ibland. Fika gjorde vi mest på helgen och vid högtider. Idag är läsk ofta billigare att köpa än vatten.  Läsk, energidryck, godis, snacks och fikabröd har blivit en viktig och pålitlig inkomstkälla för butiker. Reklam och genomtänkt exponering har ändrat våra normer och vanor eftersom vi dagligen har alla dessa varor på en armlängds avstånd. Vardag som helg.

Dags att ändra vanor

Vi möter ofta personer som beskriver ett besvärande sug efter läsk eller energidryck (även godis/snacks/fikabröd), alltså snabba energikickar. 

För dig som har fastnat i en dålig vana, kom ihåg:

  • Du är inte ensam.
  • Vi vet hur svårt det kan vara. Tillsammans kan vi lista ut vad som är bäst för dig att göra i nästa steg. Ibland kan det vara ett trauma i livet som har startat dessa vanor. Många mår bra av att få prata med en psykolog/samtalsterapeut om vad som kan vara grundorsaken till en dålig vana. Att få förståelse och bearbeta händelser som kan ligga bakom suget efter snabba energikickar kan ge kraft att ta nästa steg.
  • Med rätt stöd går det att träna om sin smak och bli kvitt besvärande sug efter energikickar.

Välkommen att boka ett möte med oss på Chronos – vi stöttar dig gärna i smakträning och att hitta mikrovanor som kan hjälpa dig att minska sug efter ständiga energikickar.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning