Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Lugn, stress och diabetes

Det går att träna upp förmågan att komma ned i varv

Det bästa för kroppen är att varje dag få några korta pauser för återhämtning. Det finns många saker du kan göra för att stötta kroppens lugn- och rosystem och därmed komma ned i varv. Du har säkert hört talas om att all form av god beröring stimulerar kroppens lugn- och rosystem vilket frigör hormonet oxytocin.

Oxytocin skapar lugn i kroppen och gör oss både vänliga och sociala. Att komma ned i varv är också bra för matsmältning, läkning, sömn och det bidrar även till att blodsockret inte stiger i höjden.

Det behöver inte ta lång tid

Bara ett djupt andetag, en snäll klapp på axeln, en varm blick och ett gott skratt startar goda cirklar i kroppen. Att klappa djur, knåda en deg och massage ger också beröringens kraft, likaså sång och dans. Både beröring och rörelse frigör små doser oxytocin som blir likt balsam för kropp och sinne. Det finns fler sätt att varje dag ta korta pauser för att ge kroppen lugn och ro som vi gärna berättar mer om. 

Gör som katten!

Kanske ligger vår tids utmaning i att bli mer lik katten (eller andra djur för den delen). Från att ligga helt avslappnad kan den på en sekund fly från fara, för att nästa stund lägga sig igen som om inget har hänt. Det går att träna upp förmågan att komma ned i varv. 

Är det bråttom på riktigt eller är det bara iver som driver?

Tidsbesparande. Bråttom. Tidstjuv. Det skulle ha varit klart igår! Smaka på de orden. Vad är det som gör att vi moderna människor så ofta lever med känslan av att vi har brist på tid?

Det mesta har förändrats genom åren, men inte tiden. Vi har fortfarande 24 timmar per dygn och dagar och veckor, månader och år rullar på som det har gjort i alla tider. Vi tjänar alla på att stanna upp ibland och ställa oss frågan om det är bråttom på riktigt. Är det absolut nödvändigt att göra allting klart så fort som möjligt? Är det jag själv som bara är ivrig, eller är det kanske chefen som är ivrig? När är det bråttom på riktigt?

Det finns hjälp att få

Vi på Chronos har varken något snabbt eller enkelt svar på varför vi alla ständigt tycks jaga tid, men välkommen till oss för att få kunskap om vad du själv kan göra för att stötta kroppens lugn- och rosystem och därmed komma ned i varv.

Kroppens stressystem i fara och vila

Mer inom Lugn, stress och diabetes

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning