Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Motsatta stressystem skapar jämnvikt

Vi har två motsatt verkande system som jobbar parallellt för att upprätthålla en balans i kroppen. Kamp- och flyktsystemet och dess motvikt lugn- och rosystemet. Båda är livsviktiga för oss och utgör tillsammans det autonoma nervsystemet.

Kamp- och flyktsystemet

Med sina nyckelhormoner adrenalin, noradrenalin och kortisol är kamp- och flyktsystemet livsavgörande för att vi ska kunna hålla oss vakna, alerta och fly från faror. Våra förfäder på savannen var tvungna att fly från vilda djur, idag är det helt andra saker som stressar oss.

Lugn- och rosystemet

Med sitt nyckelhormon oxytocin är lugn- och rosystemet avgörande för att komma ned i varv och få en lugn och skön känsla i kroppen. Oxytocin sänker puls och blodtryck och genom att dämpa kroppens stresshormoner sänks också blodsockret. Vi blir mer avslappnade och väl till mods. 

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning