Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Djupandning

En jämnare kurva med hjälp av andningen

"Jag andas bara genom bröstet." Känner du igen dig? Det gör många av oss när vi jäktar mellan olika möten och ärenden eller när vi känner oss stressade. 

När vi andas genom bröstet når inte syret hela vägen ner i lungorna och det kan förstärka oron och höja stressnivån i kroppen. 

Det finurliga är att djupandningen motsatt kan sänka vår puls och stabilisera vårt blodtryck. Vi kan helt enkelt koppla av kamp- och flyktsystemet!

För dig med diabetes kan också blodsockret påverkas och höjas av stressystemet. Ett första steg i att lära din kropp att komma ner i varv kan vara genom att öva dig i djupandning.

Den här övningen kan du göra var du än befinner dig, liggandes eller sittandes. 

Gör så här

Du börjar med att placera höger hand på magen och vänster hand på bröstet.

Ta först ett vanligt andetag.

Pröva sedan ett djupt andetag: andas in långsamt genom näsan, låt luften fylla upp nedre delen av magen och hela bröstet, under tiden då du fyller upp dina lungor med luft. Låt magen expandera ut ordentligt.

Andas sedan långsamt ut genom munnen (eller näsan om det känns mer naturligt för dig).

Upprepa några djupa andetag.  Blunda gärna och visualisera hur andetaget färdas hela vägen ner i magen, fyller upp bröstet och långsamt ut igen. 

När du har kommit igång med djupandningen, är det här ett enkelt knep som kan hjälpa till att sänka stressnivåerna i din kropp. Du kan se det som ett verktyg för att minska risken för blodsockerhöjningar i samband med ett högaktivt stressystem. Sen ger det också en skön känsla i kroppen och knoppen.

Psst. För dig med känslig och lättretlig mage kan också djupandning hjälpa.

________________________________

Om du vill fördjupa dig finns det fler övningar som hjälper dig att hitta lugn och ro på 1177. Testa gärna Avslappning för hela kroppen.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning