Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Övning i medvetet ätande

Med hjälp av en enkel övning kan du öka din medvetenhet när du äter. Det går helt enkelt ut på att stanna upp i måltiden.

Stanna upp i måltiden

Övningen är utförd i 7 steg med en valfri frukt, det går självklart bra om du vill byta ut det mot något annat livsmedel eller mat.

Så här gör du

1 Placera dig

Hitta en plats där du kan stå eller sitta ostört.

2 Känn

Det börjar i munnen, försök beskriva vad du känner. Är din mun torr, fuktig eller saliverande? Därefter magen, är den hungrig? Hur känns det? Finns det något mer som du känner?

3 Blicken

Ta en titt på frukten, föreställ dig att det är för första gången som du ser det du har på tallriken. Hur ser den ut? Ser den krispig, sprakande eller uppfriskande ut?

4 Lukta

Närma dig frukten och känn in doften. Vad luktar den som? Påminner doften om något?

5 Vidrör

Känn på frukten, är den len, kall eller varm?

6 Smaka

Smaka på frukten, utan att tugga. Känn in smakerna och känslan den ger i munnen. Förändras smakerna?

7 Tugga, svälj

Börja att tugga, känn efter konsistenser och smaker. När du är redo, sväljer du och känner hur frukten färdas genom din kropp. 

Börja smått

Börja på mikronivå och hitta ett mellanmål eller en del i måltiden som du kan stanna upp och närvara lite extra vid. Öva dig på att ställa frågorna från ovan givna exempel. En bra start kan vara att fokusera på en eller två frågor till en början. 

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning