Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Socialstyrelsens säger sitt om diabetes och mat

Mat som kan ge ett jämnare blodsocker

Att förbättra sitt blodsocker med hjälp av maten, kan vara lättare sagt än gjort. Maten för den med diabetes typ 2 påminner i det stora hela om den mat som vi alla faktiskt mår bra av att äta men som många av oss har tappat riktning i.

Socialstyrelsen har listat fyra olika inriktningar för mat vid diabetes typ 2: Traditionell diabetes mat, Medelhavskost, Måttlig lågkolhydratkost och Traditionell diabetes mat med lågt GI. Alla är vi olika och du får prova dig fram till vilken mat som passar just dig. Kom ihåg att det kan vara bra att börja med små förändringar, rivstarter är sällan bra för kroppen, och det är du som bestämmer vilken som blir din första förändring.

Riktlinjer för mat vid diabetes på mikronivå

För att komma igång enligt Socialstyrelsens råd listar vi här fyra mikrovanor som sammanfattar det här avsnittet om diabetes och mat. Välj gärna en för att komma igång!

  • Lägg till en portion grönsaker till varje måltid
  • Äter du ris, potatis eller pasta- minska ner mängden till hälften och lägg till samma mängd bönor (av valfri sort).
  • Ät 2 frukter per dag. Frukt som mellanmål- lägg gärna till något proteinrikt till frukten i sådana fall, exempelvis en liten näve naturella nötter (ca 20 g).
  • Välj nyckelhålsmärkta produkter i affären när du handlar- på så vis följer du faktiskt flera av de råd som ingår i de olika inriktningarna för mat vid diabetes typ 2.

Mer inom Socialstyrelsens säger sitt om diabetes och mat

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning