Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Magsnälla råd

Här följer några magsnälla råd om måltidsmönster och vanliga trix för dig med känslig tarm

Regelbundna måltider

Ät hellre upp till 6 måltider, jämnt fördelat under dagen.

Istället för att låta tarmen jobba väldigt hårt under några få timmar, mår den, precis som vi människor, bättre av att få en arbetsbelastning som är jämn under dagen. Undvik stora portioner det ger mer besvär.

Äthastighet 

Sakta in och tugga maten väl. Munnen är kroppens första anhalt i matsmältningsapparaten och den enda del vi har fått ansvaret att sköta själva- så glöm inte bort att sköta den!  Det är bra om en måltid tar minst 15 minuter. Ställ klockan och se hur lång tid en måltid tar för dig. Genom att tillaga maten kan en del av tuggandet bli enklare.

Anpassa maten

Minska mängden fett. Fett kan öka motoriken och känsligheten i tarmen. Det kan också stoppa upp gaser som vill ut ur tarmen.

Anpassa mängden fiber. Är du förstoppad- ät lite mer fiber, det ökar flödet i tarmen. Är du orolig och lös i magen, minska mängden något och försök istället äta mer av vattenlösliga och gelbildande fibrer såsom havregryn eller havrekli, psylliumfrön eller hela linfrön (max 1 msk per dag). 

Kaffe och alkohol 

Ökar tarmrörelserna, och kan ge oönskad fart på magen.

Bubblig eller uppblåst?

Dra ner på kolsyrade drycker och gasbildande livsmedel som sötningsmedel, bönor, lök och vitlök. Tuggar du mycket tuggummi eller äter mycket halstabletter- prova att ha uppehåll och se om det blir bättre.

Det viktiga vattnet

Att dricka ordentligt med vatten är a och o för en välfungerande tarm. Undvik att dricka stora mängder dryck till måltiderna- men kom ihåg att dricka rikligt mellan måltiderna! En lagom mängd att sätta upp som första mål är att komma upp i minst 1-1,5 liter vatten per dag.

Vår erfarenhet är att många upplever en skön känsla i magen av varm dryck en stund innan maten, eller varm soppa.

Mejeriprodukter

Märker du en klar försämring när du äter mejeriprodukter. Konsultera med en dietist och testa laktosfritt under en period för att se om det blir bättre.

Prata mer om hur din mage mår

Har du fler funderingar på vad just du kan göra för din mage, tveka inte att prata med din diabetessköterska eller dietist för fler magsnälla råd. 

För dig med känslig och lättretlig mage kan också djupandning hjälpa. Läs mer här.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning