Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Fett

Fett har en förmåga att mätta bra och höjer inte blodsockret. Fett ger ungefär dubbelt så mycket energi per gram jämfört med kolhydrater och protein. Vilken typ av fett som kosten består av har stor betydelse för din hälsa. Genom att byta till vegetabiliska källor av fett kan insulinkänsligheten förbättras och risken för att utveckla diabetes typ 2 minska. Med små förändringar kan du förbättra blodfetterna och göra dina celler mer reaktiva på insulinet genom att välja bra fetter. 

Omättat fett

Fetter med hög kvalité är omättade fetter som främst  kommer i flytande form från växter eller i fet fisk.

Du hittar det till exempel i raps-och olivolja, nötter, frön, lax och avokado. 

Omättat fett innehåller också de fettsyror som kroppen själv inte kan bilda, de så kallade essentiella fettsyrorna.  

Mättat fett

Minska och byt gärna ut dina källor till mättade fetter. De hittar du främst i fett som håller fast form i kylskåpstemperatur och kommer från djurriket.

Du hittar det till exempel i smör, ost, crème fraiche, mjölk, grädde, korv och kött. Även kokosfett är en källa till mättat fett. 

Tips! För att minska andelen mättat fett i kosten kan ett första steg vara att välja mejeriprodukter med lägre fetthalt eller att byta ut dem till växtbaserade alternativ!

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning