Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Kolhydrater

Du hittar mycket kolhydrater i ris, pasta, potatis, sädesslag men också i rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker. 

Kolhydrater bryts ner till socker som tas upp av blodet och får ditt blodsocker att stiga- eller skjuta i höjden om du äter för mycket.

Hur snabbt kolhydraterna får ditt blodsocker att stiga beror på vilken typ av kolhydrater du äter och vilken mängd.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för både sockerarter, stärkelse och kostfibrer som faktiskt påverkar kroppen väldigt olika. 

Rent socker är en kolhydrat som din kropp rent tekniskt kan klara sig utan, den ger ingen näring. Kostfibrer däremot har visat sig ha stor betydelse för hälsan. 

Man säger att kolhydrater som kommer från fullkornsprodukter, baljväxter, rotfrukter, grönsaker eller frukt och bär är kolhydrater av hög kvalité och innehåller mycket kostfibrer. De ger dig en blandning av viktiga vitaminer, mineraler och skyddande antioxidanter.

De skyddar mot vissa typer av cancer, hjärt-kärlsjukdom och även diabetes typ 2.

Olika kolhydrater ger olika fördelar, därför är det bra att blanda dem fritt och vågat!

Kolhydrater höjer ditt blodsocker olika snabbt

För dig som tampas med ett svängande blodsocker kan det vara värdefullt att lära sig se skillnad mellan kolhydrater som ger en snabb höjning av blodsockret, så kallade snabba kolhydrater, eller en långsam höjning så kallade långsamma kolhydrater.

När du lyckas byta ut flera av dina snabba till långsamma kommer du märka att du får ett jämnare blodsocker.

Snabba kolhydrater

Är de kolhydrater som höjer ditt blodsocker snabbt och mycket. De kan också beskrivas som livsmedel med högt Glykemiskt index(GI)

Du hittar snabba kolhydrater i b.la. vitt bröd, vitt ris, godis, fruktjuice och läsk.

Långsamma kolhydrater

Är de kolhydrater som är rika på fullkorn såsom fullkornsbröd och fullkornsris. Även baljväxter, rotfrukter och grönsaker är exempel på långsamma kolhydrater. 

Hur snabbt kolhydraterna höjer blodsockret kan också styras av form, vad de består av och om de har tillagats eller äts råa.

En enkel kom-ihåg-regel är desto mindre tillagad och sönderdelad desto långsammare kolhydrat.

(Återillustration från "Näringslära för högskolan", av Christina Berg, Lars Ellegård, Christel Larsson 2021-08-17)

Vad är skillnaden på GI och GL?

Glykemisk Load (GL) summerar hur hela din måltid höjer ditt blodsocker istället för att mäta enskilda livsmedels påverkan på blodsockret som du gör med GI.

Kanske har du har dressing med citron/vinäger till maten? Eller linser eller bönor på din tallrik. Fullkorn istället för vitt ris? Pasta med tuggmotstånd istället för snabbmakaroner eller nudlar? Eller lite surkål? Citronvatten som måltidsdryck? Allt detta bidrar till lägre blodsockerstegring och måltiden får alltså en lägre GL. 

Genom att titta på helheten blir det lättare att få till din måltid, du behöver inte stirra dig blind på att det blir lite pizza eller pasta ibland. Det är helheten som räknas.

Bröd

Mer inom Kolhydrater

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning