Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Du är en mikrovana ifrån ett bättre blodsocker

Den senaste forskningen ger befriande besked kring motivation. Istället för att ha en storslagen målbild som tillfälligt kan höja motivationen är det bra att försöka bryta ner målbilden till små beteenden, så små att de upplevs omöjliga att inte lyckas med.

Stora, långsiktiga förändringar börjar i det lilla

I många av de kommande avsnitten hittar du valbara mikrovanor, där någon kanske blir din första? När du är redo lägg till ytterligare en vana, genom att hitta nästa råd som passar dig.

Med tiden har du till exempel finjusterat dina favoriträtter till att ge bra näring och en blodsockerkurva i balans. Kom ihåg att vara nöjd och ge dig själv beröm för varje litet steg du tar. För en sak vet vi, din kropp tackar dig för varje litet steg. 

Recept på mikrovanor

1. Förstå din strävan och sätt rubrik på den t.ex. jag vill bli piggare och få kontroll på mina blodsockervärden, därför vill jag börja träna regelbundet.

2. Tänk igenom vilka beteenden som kan hjälpa dig att nå det målet. Skriv upp alla saker du kommer på som skulle kunna vara möjliga, t ex promenader, gå på gym, hemmaträning med armhävningar, benböj, situps, cykla eller annat.

3. Välj ett av alternativen och förminska det till mikronivå. Om du har tänkt 30 minuters promenad, börja med 3 minuter, börja på gymmet i 5 minuter första gången. Gör 2 armhävningar istället för 20, ett benböj istället för 10.

4. Koppla din utvalda mikrovana till en annan vana som du alltid gör varje dag. ”Varje gång jag borstar tänderna ska jag göra 2 benböj”. Eller som den pigga gamla damen som myntade Kirunamodellen, ”varje gång jag sätter mig så sätter jag mig 10 gånger” (Kirunadamen började förmodligen med att bara sätta sig en gång extra). Det blir en nudge, alltså en snäll påminnelse, en knuff i rätt riktning.

5. Fira varje gång du gjort din mikrovana. Gör som elitfotbollsspelarna, hitta din egen segergest. Detta lilla firande ger kicken till hjärnan att producera en dos dopamin.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning