Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Minska sötsug

Ett skepp kommer lastat med vadå? Helst något sött, eller chips svarar de flesta.

Lär dig surfa med sötsuget

En av de vanligaste drivkrafterna bakom vår fika och snackskultur är suget. Suget gör sig ofta påmint direkt efter lunchen, vid tretiden, när du precis kommit hem från jobbet eller framåt kvällen. Men varför är suget så starkt? En förklaringsteori är reptilhjärnan inom oss, vars historia utspelar sig på savannen. Där det söta, och det energitäta skickar starka belöningssignaler till oss för att visa “det här ger snabb energi, det ska du äta mer av så att du överlever”. Idag är jakten på mat inte densamma som på savannen. Det finns ett brett utbud av söta och feta livsmedel. Frestelsen gör sig påmind hela vägen runt i matbutiken och i skåpen där hemma. Idag behöver de flesta av oss strategier för att istället lugna reptilhjärnan och suget efter energikickar. 

Checklista, för dig med starkt sötsug

Chronos har utformat en checklista med sju frågor som du kan ställa, för att hitta ditt sätt att bli chef över suget:

1. Har jag ätit tillräckligt?

Är det så att du under dagen har hoppat över en måltid, ätit mindre eller kanske rört på dig mycket mer än vad du brukar: då kan suget vara en signal på att du är hungrig och bör äta något. Regelbundna måltider, minst 3 och gärna med 1 eller 2 mellanmål per dag, kan lugna suget och ta bort den starka hungern. Försök införa klockan tre fika som är extra proteinrikt ex grovt rågbröd eller fullkornsknäcke med 1 ägg eller 1 frukt och lite nötter. 

2. Har jag druckit för lite?

Hur många glas vatten har du kommit upp i idag? Kan det vara så att du ligger back. Testa att dricka ett glas vatten eller två, det kan stilla suget. 

3. Är jag trött?

Kan det vara så att du har sovit dåligt natten innan eller jobbat mycket på senaste. Då kan suget efter extra energi komma som ett brev på posten för att kroppen är i obalans och behöver återhämtning. Försök gå och lägg dig lite tidigare en kväll och se hur det påverkar eller ta en kort vilopaus.

4. Har jag rört på mig idag?

När du aktiverar kroppen genom en rask promenad så ökar faktiskt chanserna att minska det plötsliga suget. Hjärnan syresätts av rörelse och stressnivåerna går ner. Om du känner ett starkt sug och inte varit i rörelse testa att ta lite frisk luft eller gör några benböj, uppresningar från soffan eller ta en rask promenad. Reflektera över känslan efteråt, hur känns det i kroppen?

5. Känner jag mig orolig eller stressad?

Ibland är suget så knepigt att det kickar igång när vi känner oro eller stress inför något. Försök känn inåt. Det kan ibland hjälpa att prata med någon, kanske reda ut en konflikt. Eller skriva ner de tankar som bubblar upp.

6. Är jag på autopilot?

Bryt vanan. Finns det något annat som ger dig en känsla av välbehag som inte just är ätbart? Favoriter som en varm dusch, eller ett bad. Även en varm kopp te kan funka. Unna dig annars en spännande tidning eller att lösa ett korsord som vardagslyx till kvällen. Ett tips kan också vara att borsta tänderna tidigt för att bryta vanan av att äta sent på kvällen.

7. Är mitt sug bara en känsla?

Våga stanna i suget, iaktta känslan av sug som vågor. Se vågorna stiga- bli rent av övermäktiga- se vågorna sedan avta i styrka om du bara vågar stanna upp och iaktta dem för en stund. Pssst. Du har precis tagit del av en övning i mindful-eating, som kan minska suget. Läs mer om Medvetet ätande.

8. Fortfarande sugen?  

Fundera då på när du senast unnade dig något och när din nästa gång blir? Planera gärna i huvudet. Det är du som är chef över din kropp och ditt sug. Kommer du fram till att ikväll är en kväll som jag vill unna mig något- duka då upp på ett fint fat och se till att njuta ordentligt av varje tugga. 

På lång sikt

Att äta regelbundet och varierad och hälsosam mat låter kanske lite uttjatat, men det är så viktigt för balansen i kroppen och för att du ska må bra. Om suget blir för starkt mellan måltiderna, se till att ha planerat för ett bra mellanmål. Se till att också ha planerat för bättre alternativ till det vanliga tröstgodiset/ snackset hemma. Att även prioritera sömnen kan skapa en bättre balans i kroppen och minska risken för starka sug efter snabb energi. 

Beröm dig själv varje gång du lyckas undvika onödigt småätande. Tänk snällt om dig själv även när du trillar dit, alla råkar ut för bakslag. Det kan vara riktigt kämpigt att bli av med det starka suget efter energikickar. Prata gärna med andra som kämpar med samma sak, det är viktigt att känna stöd, att du inte är ensam. 

Prata med din diabetessköterska eller dietist om du behöver professionellt stöd.

Mellanmål

Mer inom Minska sötsug

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning