Majoriteten av personer med diabetes mäter sitt blodsocker i olika intervall, varje dag, flera gånger om dagen eller bara en gång i veckan. Vi har frågat patienter med typ 2 diabetes varför de mäter sitt blodsocker - i vissa fall är det för "att läkaren har sagt det" och för andra handlar det om att kunna se framgång i sin behandling.
Det finns inget rakt svar på hur ofta du ska mäta blodsockret vid diabetes typ 2. Det beror på vilken medicinering du har och hur svängande ditt blodsocker är.
Tänk så här: varje mätning ska ge svar på en fråga. Du ska alltså inte sticka ”bara för att”. Mätning ökar din trygghet och ger beslutsunderlag för den mest träffsäkra behandlingen.
Blodsockermätning hjälper dig bland annat att förstå skillnaden i hur ditt blodsocker reagerar på olika typer av mat eller hur blodsockret kan påverkas av rörelse, sömn och stress. Varje litet framsteg kan ge inspiration att fortsätta med vanor som ger dig ett jämnare blodsocker.
Kanske har du testat en rask promenad och märkt att blodsockret sjönk när du kom hem? Kanske märker du av ett lägre blodsocker efter att testat en ny frukost? Små förändringar som dessa kan ge framsteg direkt. Kanske du märker att ditt blodsocker blir jämnare när du kommer ned i varv och kan slappna av? Med hjälp av att mäta blodsockret kan du testa nya vanor och förstå dess effekt på dina värden.
Med hjälp av nya vanor kommer du så småningom även se förändringar i långtidssockret. Då kan du även mäta dina framsteg med hjälp av ditt HbA1c på dina årliga uppföljningar. Att formulera mål och hitta de små förändringar som gör störst skillnad för dig, kan kännas utmanande och svårt. Ta gärna hjälp av ditt diabetesteam, tillsammans kan ni hitta vad som kan bli ditt nästa framsteg.
Vi uppmuntrar till att våga experimentera - hitta en ny mikrovana, förankra och mäta. Blev det någon skillnad? Genom blodsockermätaren kan du få förståelse för vilka vanor som hjälper till att sänka ditt långtidssocker (HbA1c) på sikt. Här kan du läsa mer om mikrovanor.
Vi vill hjälpa dig att hitta balans i dina mätningar. Vissa mäter för sällan, med det kan också vara lätt att bli för upptagen av mätningar vilket i sin tur kan skapa onödig stress. Det är du som ska ha kontrollen över din diabetes, den ska inte ta kontrollen över dig.
Se till att ha en dialog med ditt diabetesteam om dina blodsockermätningar. Hur täta mätningar du ska göra kan variera över tid och det är viktigt för motivationen att planen för dina mätningar känns logisk för dig.
Du kan läsa mer om när du bör mäta ditt blodsocker, hur ofta och vad de olika värdena faktiskt innebär under När ska jag mäta? Hur ofta?
___________________________________
Det är många med diabetes typ 2 som undviker att mäta blodsockret för att det gör ont eller orsakar obehag. Om du känner igen dig, kan du ta del av tipsen nedan för att hitta ditt sätt så att det gör mindre ont när du mäter blodsockret.
Pekfingret har ofta tjockare hud och kan vara känsligare. Tummen har också tjockare hud. Lillfingrets hud är tunn och kan vara mer känslig.
Välj sidan av fingertoppen, i mitten av fingertopparna finns fler känselkroppar och därför kan det göra mer ont just där.
De flesta mätares lancetter går att ställa in på olika stickdjup. Prova det lägsta först. Vilket djup som passar dig beror på hur tjock hud du har. Personer som arbetar mycket med händerna brukar få välja en djupare inställning.
Ju bättre blodcirkulation du har i fingertoppen, dess lättare kommer bloddroppen fram. Du kan öka cirkulationen genom att tvätta händerna i varmt vatten, massera fingrarna eller stoppa handen innanför din tröja en stund. Vissa häller varmt vatten i en liten plastpåse och värmer upp fingret. Innan du sticker kan du massera det valda fingret i riktning från handflatan och ut mot fingertoppen.
Just när du sticker drar blodkärlen ihop sig. Det släpper efter någon sekund så vänta lite med att få fram en droppe. Den första droppen torkar du bort, sen masserar/trycker du lite lätt för att få fram nästa droppe som du använder för ditt test. Om du trycker för hårt kan det ge ett felaktigt värde.
Tryck mot stickstället i ca 10 sekunder så slutar det blöda och minskar risk för märken.
___________________________________
Vi på Chronos Care erbjuder dig som har diabetes typ 2 att med hjälp av en Freestyle sensor följa ditt blodsocker under två veckors tid.
Med sensorn kan du få direkta mätvärden av ditt blodsocker - utan stick i fingret. Prata med din diabetessköterska på Chronos för att höra mer om vårt program för diabetes. Freestyle sensorn är ett bra verktyg för dig som vill göra en livsstilssatsning.
___________________________________
Text: Maria J Björklund, diabetessjuksköterska, skribent Texten granskad av: Karin Hofling, diabetesspecialistsjuksköterska Chronos Care
Vanliga frågor
Kontakt
Synpunkter
© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422
Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.
Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.
För visselblåsning, se: Tissla Visselblåsning