Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Prediabetes behandling

Du som har fått diagnosen Prediabetes har oftast inga symtom och kanske känns det som att förändringarna du börjat med inte gör någon skillnad. Men faktum är, vetenskapen har visat att det du gör absolut har stor inverkan på om din prediabetes kommer att utvecklas till diabetes eller inte. Man misstänker idag att mer än hälften av alla med  prediabetes utvecklar diabetes typ 2. Men å andra sidan är det ungefär lika många som kan normalisera sina vanor.  Förändringar i vardagsmaten och i hur mycket du rör dig kan det leda till hälsosamma förändringar i kroppen som halverar risken att utveckla diabetes typ 2.

Utöver mat och motion kommer även rubbade blodfetter och/eller blodtryck ingå i din behandling av prediabetes.

Vad kan jag göra för att bli av med min Prediabetes?

Ja, men visst stämmer det att du kan bromsa och även bli av med din prediabetes. Med hjälp av hälsosam mat, motion och en viktminskning på 5-7 % (för dig som har övervikt) kan du minska din insulinresistens. Rökstopp ökar också chansen att du blir av med din prediabetes. Nikotin orsakar också insulinresistens, vilket försvårar för kroppen att omsätta socker. Att komma ned i varv, prioritera din sömn och hitta pauser för återhämtning varje dag är också kraftfull “medicin”  för att din kropp ska komma i balans.

Det finns alltså mycket du kan göra för att hjälpa din kropp att komma i balans. Det fina är att när du är snäll mot din kropp startas goda cirklar vilket också påverkar ditt blodtryck och även kan minska risken för andra sjukdomar. 

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning