Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Vad händer i kroppen?

Diabetes typ 2 orsakas av att cellerna har fått sämre känslighet för kroppens insulin (insulinresistens) eller att ens insulinproduktion är otillräcklig, och ofta kan båda orsakerna finnas med i bilden. 

Insulin

Insulin är själva nyckeln som öppnar upp låset i cellväggen så att sockret som finns i blodet kommer in i cellen och kan användas som energi. 

Nycklarna, det vill säga insulinet, tillverkas i bukspottkörteln, eller pancreas som den heter för den engelsktalande (och på latin). 

Insulinets uppgift är att hålla ditt blodsocker på en normal nivå i kroppen. Om nycklarna (insulinet) är för få, produktionen av dem otillräckliga eller om cellernas lås är alltför tröga blir för mycket socker kvar i blodbanan och du drabbas av ett högt blodsocker. 

Processen med att släppa in socker i cellerna slår på och av efter behov och en frisk kropp klarar av det på egen hand. Diabetes typ 2 uppstår när kroppen inte klarar av att reglera den näring i form av socker som finns i blodet. På sikt skadar detta nerver, blodkärl och olika organ. 

Vad är insulinresistens?

Insulinresistens är enkelt förklarat när dina cellers lås har blivit trögare och att cellerna därför inte reagerar på insulinet som de ska. 

Det är inget fel på insulinet, men i cellerna har det blivit “signalfel” och cellerna kan inte längre släppa in sockret från blodet som de ska. Det leder till ett för högt blodsocker och kroppen börjar kompensera genom att få bukspottkörteln att tillverka mer insulin. Det innebär att diabetes typ 2 kan utvecklas under en lång tid, så länge kroppen orkar jobba på med att hålla blodsockret nere med ökad tillverkning av insulin.

Men om inga förändringar vad gäller mat eller rörelse görs kan bukspottkörtelns förmåga att tillverka insulin avta. Bukspottkörteln blir helt enkelt trött. 

Små förändringar i när och vad du äter och genom att röra på dig mer kan öka cellernas känslighet och få insulinet som finns i kroppen att räcka till. 

Nedsatt glukostolerans

Det pratas om nedsatt glukostolerans, du kanske har hört det förut? 

Glukos betyder socker i blodet. En nedsatt glukostolerans betyder helt enkelt att din kropp har en försämrad hantering av socker i blodet och har en tendens att få höga blodsocker. Det kan till exempel hänga ihop med att för lite insulin tillverkas eller att du är insulinresistent. Eller både och. 

Du kan ha en nedsatt glukostolerans, utan att ha diabetes typ 2. Medicinskt kallas tillståndet före en fullt utvecklad diabetes typ 2 för Prediabetes. Läs mer om prediabetes här.

Pssst... det finns en extra nyckel

När låsanordningen i cellen har utsatts för signalfel och insulinet inte längre kan släppa in sockret från blodet lika effektivt som tidigare. Då finns det faktiskt en extra nyckel. Rörelse. 

Ja, rörelse och träning gör så att cellerna öppnar upp sig själva och kan ta in socker från blodet utan insulin. Även det lilla gör nytta. Varje gång du tar trappan istället för hissen, hoppar av en busshållplats tidigare eller gör några benböj, så försvinner lite socker från blodet.

Det är häftigt, för det betyder att din kropp faktiskt är utrustad med ett par extra nycklar. Läs mer om rörelse och blodsocker här.

Höga sockervärden trots fasta

Människan har sedan länge klarat perioder av svält eller fasta. Det är tack vare att det finns extra socker sparat i både levern och i musklerna som släpps ut när vi inte äter. 

För dig med diabetes typ 2 är det svårare för kroppen att hålla det socker som släpps ut och blodsockret i balans. Även om du fastar kan du drabbas av höga värden. Levern har väldigt många uppgifter i kroppen, en av dem är att lagra socker och släppa ut socker till blodet för att säkerställa att kroppen alltid har tillräckligt med energi. En säkerhetsåtgärd alltså. Men det betyder också att levern ibland orsakar onödigt höga värden. Det här är också en av anledningen till att du kan vakna med ett högt blodsockervärde på morgonen efter en natt utan mat. Då har levern jobbat under natten med att släppa ut socker. Det hör till något som kallas gryningsfenomen.

Därför får vi diabetes typ 2 

Varför vissa och inte andra får den här typen av signalfel i cellerna eller för låg produktion av insulin är än så länge otillräckligt känt. Att flera riskfaktorer såsom mycket stress, ohälsosamma matvanor och för lite rörelse ökar risken för diabetes typ 2 har hittats. Men den exakta orsaken kan inte forskarna svara på ännu.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning