Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Diabetes typ 2 behandling

Diabetes typ 2 som upptäcks i ett tidigt stadie och snabbt får rätt behandling tillsammans med bra egenvård ger goda chanser till ett bra liv. I vissa fall går det till och med att bli av med sina diabetesmediciner, det tillhör dock inte vanligheten.

Diabetes typ 2 sjunker i åldrarna vilket innebär att många ska leva flera år med sjukdomen. Förr, när det kallades åldersdiabetes hann personer med diagnosen inte leva så många år med sin diabetes typ 2. 

Ungefär 50% av alla med diabetes typ 2 kan ha fått komplikationer inne i kroppen utan att ens känna av det. Det innebär ökad risk för stroke, hjärtinfarkt, synförsämring, njurproblem, nervskada, impotens, problem med magen osv. Men det är aldrig försent, varje förändring du gör till det bättre gör att du bromsar skadeverkningar och bidrar till återhämtning. 

Vad kan jag göra för att minska risken för diabetes? 

Det finns jättemycket du kan göra! Det positiva är att kroppen har en fantastisk reparationsförmåga och på bara några dagar påbörjas processen att jobba bort “signalfelen” i kroppen. Försök tänka att du ska vara bästa chefen för dina miljarder celler - samarbeta med din kropp. Alltså att ge kroppen rätt förutsättningar att göra sitt jobb

Allt det här låter säkert både bekant, lätt och hurtigt. Det finns inget som är lätt och det finns inte en modell som funkar för alla. Vi på Chronos är alla erfarna och bär en ödmjukhet för allt som kan hända i livet. Vi brottas också med det berömda livspusslet och det här med att få till det med bra livsstilsvanor. Vi finns här för att tillsammans med dig, hjälpa och försöka nysta i vad som kan vara bäst att börja med.

Små steg framåt

Vi är bästa vän med de små stegen. Små förändringar gör mer nytta än vad man kan tro. Hoppas du också gillar mikrovanor och att vi utgår från vad du gillar och vilka förutsättningar just du har. 

Låt oss ge några exempel.

Vi börjar med maten

En början kan vara att bestämma sig för vatten till maten. Eller att äta som vanligt men bara minska portionerna. 

Att röra på sig

Kanske en kort promenad varje dag blir bästa början. Den som inte klarar att promenera kanske hittar lätta benböj eller att “sängcykla” som mikrovana. 

Rökning

Börja att fundera över dina rökvanor. Var den här cigaretten nödvändig? Eller var det en reflex att tända en just nu? Vilka cigaretter är viktiga för dig? Och går det att dra ner på antalet cigaretter?

Om att minska stress

Några djupa andetag som går ända ned i magen ger en liten dusch av kroppens lugn och ro hormon oxytocin. Det är en bra början. 

Mät dina framsteg med blodsockermätare

Använd din blodsockermätare, men gör det utifrån logisk plan, inte “bara för att”. Resultaten hjälper dig att förstå hur just ditt blodsocker fungerar och hur både sömn, vila, mat- och träning påverkar. Vi hjälper dig gärna att komma igång med dina egenmätningar. Läs mer om att mäta sina framgångar här.

Beröm dig själv

Glöm inte att berömma dig själv varje gång du gör minsta lilla som är bra. När du gör det får din hjärna en signal om belöning och du har skapat en positiv spiral. Med små medel går det att påverka kroppens kemi.

Ta hjälp från oss i vården, det är ofta lättast om man har någon som peppar och pushar lite, framför allt när de där svackorna kommer. Svackor får vi alla, de hör till själva livet. Vi gör upp en plan för att hantera dem när de dyker upp.

___________________________________

Diabetes typ 2 kost

Det som du kanske har fått höra är diabetesmat eller diabeteskost, är egentligen mat som de flesta av oss borde äta och mår bra av. De råd som finns för diabetes typ 2 kost i Sverige och världen över kan du läsa mer om i Mat vid diabetes. Men, kom ihåg, utgå från dig själv och det du tycker om när du börjar. Små justeringar i den mat du redan äter brukar räcka långt. 

Diabetes typ 2 symtom

Om du misstänker att du har diabetes typ 2, boka en tid för ett test och för att utvärdera ditt blodsocker på din vårdcentral. Varför vänta? Läs mer om diabetes typ 2 symtom.

Mer inom Diabetes typ 2 behandling

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning