Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Metformin

Vikten av att “bädda in tabletten” med mat

“Jag började med Metformin och så kraschade magen”. Känner du igen dig? Tyvärr är vårdens råd ofta otydliga, det är lätt att tolka att man ska ta tabletten före maten istället för direkt efter maten. En så liten förändring kan göra stor skillnad. Jämför med kaffe och magkatarr. Kaffe på tom mage kan ge svid, men lite kaffe efter maten brukar gå bättre eftersom magslemhinnan då är skyddad av mat. 

Värdet av mjukstart

Lika viktigt är det att smyga upp dosen för den som har känslig mage. En ökning med endast 1 tablett/vecka är att rekommendera. Det är bättre att smyga upp doseringen än att ha för bråttom. Mjukstart ökar chansen att magen vänjer sig vid Metformin. 

Metformin har fyllt 60 år!

Metformin har behållit sin plats som förstahandspreparat eftersom det har visat sig vara en effektiv diabetesbehandling vid typ 2, förutsatt att den tas exakt på rätt sätt. (Det vanligaste är annars att diabetesmediciner ständigt ersätts av nya, mer effektiva mediciner). Metformin sänker blodsockret, det har även en skyddande effekt på hjärta och kärl’, framför allt hos överviktiga. Därför är vi måna om att förtydliga exakt hur du ska ta ditt Metformin för att minska risk för magbesvär och illamående.

Metformin gör nytta på flera sätt

Att blodsockret sjunker beror på att Metformin minskar utsöndringen av glukos från levern till blodet. Likaså blir kroppsvävnaderna mer insulinkänsliga, vilket innebär att insulinresistens motverkas. Två andra fördelar med denna diabetesmedicin är att det är minimal risk för hypoglykemi, alltså för lågt blodsocker, likaså liten risk för viktuppgång jämfört med insulin. 

Mat och metformin hör ihop

Metformin ska alltså aldrig tas på fastande mage. Alltid direkt efter mat eller mitt i måltiden. Om du har oturen att drabbas av magsjuka, influensa, om det är värmebölja eller inte får i dig mat och dryck av andra skäl ska du göra uppehåll med Metformin tills du kan äta och dricka igen.

Så länge du äter och dricker som vanligt och tar Metformin på rätt sätt är det en bra och snäll medicin.

Viktigt att tänka på

Några glas vin eller öl till maten går bra, fortsätt med samma dos Metformin. Men stora mängder alkohol kan ge samma symtom som beskrivs i stycket ovan, alltså såkallad laktatacidos, mjölksyraförgiftning vilket är ett livshotande tillstånd. 

Följ det generella rådet, att alltid ta Metformin tillsammans med mat och dryck och var måttlig med alkohol. Varannan vin och varannan vatten till fest brukar man säga och det rekommenderar vi även här.

Vårt råd - ge Metformin en ny chans!

Sammanfattningsvis är det värt att ge Metformin en ny chans ifall du har gett upp. Vill du ha stöd kan du anmäla dig via din diabetessköterska till programmet Metformin - Omstart och mjukstart. Det finns förstås tillfällen där Metformin inte fungerar trots att man provat allt, i det fallet får man testa andra sorters diabetesmediciner.

Så här fungerar Metformin:

  • Minskar leverns egen produktion av glukos
  • Ökar glukosupptaget i dina muskelceller
  • Förbättrar insulinkänsligheten
  • Frisätter inte insulin - orsakar inte hypoglykemier 
  • Orsakar inte viktuppgång
  • Har en viss skyddande effekt på hjärta och kärl
  • Studier pågår om det kan skydda mot cancer (ännu oklart)

Läs mer på fass.

© 2022, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.