Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Acceptans

När livet sviker oss händer det saker i vårt inre. Varje händelse i livet som begränsar oss i våra vanliga liv gör att vi måste hantera det. 

Oavsett om din typ 2 kom som en chock eller om du hade det på känn, så innebär det ändå en förändring. Plötsligt ska sjukvårdsbesök koordineras, mediciner ska utprovas, kanske blir det biverkningar som ska hanteras och så börjar det ställas krav på att ha koll på sin livsstil. Kanske kom du hem med en fullproppad kasse med varor från apoteket och kände: vad är detta? Fingrarna känns som nåldynor och alla siffror på blodsocker stickorna ska tolkas. Hur ska jag få grepp om allt det här? 

Insulin och acceptans - två nycklar till balans

Det brukar vara viktigt att ha någon att dela sina tankar med om hur den här förändringen känns. När insulinets roll i kroppen ska förklaras brukar vi i vården använda nyckeln som en symbol. Insulinet fungerar nämligen likt en nyckel som låser upp cellväggen så att sockret som finns i blodbanan kommer in i cellerna och kan användas som energi. 

En annan, lika viktig nyckel vi brukar prata om är Acceptans. 

Med acceptans menar vi att inse fakta och bearbeta det som har hänt istället för att fly från det eller stoppa huvudet i sanden.

En livskris innehåller fyra faser. Chock, reaktion, bearbetning och nyorientering. När alla dessa faser har fått sitt utrymme går det lättare att nå acceptans för det som har hänt. Det i sig kan mobilisera kraft att ta tag i sin nya situation. 

Lyssna gärna till vår podd Acceptans

Lisa Breitholtz som är psykoterapeut och som själv lever med typ 2 delar med sig av sin expertkunskap Acceptans.

Som du kanske redan vet skapar vi alla våra program på Chronos care tillsammans med personer som lever med typ 2. Det är dem som lever med sjukdomen dag och natt, år ut och år in som är de sanna experterna och som vet vilket stöd som behövs. 

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning