Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Rörelse och träning vid diabetes

Supersnabb effekt på blodsockret

Så snart du rör på dig går det åt lite energi vilket sätter fart på cirkulationen och det är bra för blodsockret. Det gäller även när du tar trappan istället för hissen eller rulltrappan, när du kliver av bussen en hållplats tidigare eller ställer bilen en bit bort och promenerar sista biten.

Supermånga fördelar av träning

Om du gör ett pulshöjande träningspass förbrukas en del av glykogen reserven (kroppens lagrade socker) i muskler och i lever. Det leder till ett mycket snabbare upptag av socker från blodet när vi äter = förbättrad glukostolerans. Det uppstår som ett “sug” i musklerna. En annan fördel med träning är att känsligheten för insulin ökar. Det håller i sig i ca 24 timmar efter ett ordentligt träningspass, vilket bidrar till ett lägre fasteblodsocker. 

Kolla läget

Testa gärna ditt blodsocker före och efter rörelse, det kan bli en sporre. Många blir förvånade att vanliga promenader kan sänka blodsockret. Men bli inte förvånad om ditt blodsocker stiger tillfälligt om du har kört ett riktigt hårt träningspass. Hårdträning ger adrenalinpåslag som i sin tur gör att levern frisätter glukos. Det är därför blodsockret kan stiga efter ett hårt pass, för att därefter sjunka igen. För dig som tränar hårt och tar insulin eller mediciner som ökar kroppens egen insulinproduktion är det jätteviktigt att ha koll på planeringen före, under och efter träningspass. Ta hjälp av din diabetessjuksköterska eller dietist.

Hitta ditt sätt

Vissa blir sporrade av att ha bestämda motionstider och får mer lust av att röra sig tillsammans med andra. Andra blir stressade vid bara tanken. Vanliga promenader är bland det bästa du kan göra. Ensam eller tillsammans med andra. Kanske lyssna till musik, en pod eller ljudbok? Skaffa ett par bra skor så har du kommit långt. Bra skor är egentligen det enda redskapet du behöver.

Engagera hela kroppen

Vill du öka effekten av promenaden kan du lägga till stavar. Perfekt för den som på köpet vill få pulsökning, mer syreupptag och lite styrka i överkroppen. Många blir peppade när de hör att stavgång stärker musklerna i baksida armar.

När du cyklar tränar du de stora lårmusklerna vilket bidrar till att socker omvandlas till energi i stället för att cirkulera i blodet och orsaka skada.

Simning engagerar hela kroppen, ger kraftig ökning av syreupptaget och är skonsamt för den som har ledbesvär.

För den som gillar golf är det perfekt med tanke på den långa promenaden.

Längdåkning aktiverar alla kroppens muskler vilket gör att det går åt mycket socker som energi.

All rörelse räknas

Trädgårdsarbete, snöskottning eller spendera eftermiddagen lekandes med barn kan ge samma resultat för hälsan som en rask promenad. Att ta rörelsepauser under dagen kan också minska riskerna som kommer med långvarigt stillasittande.

Rörelse och träning stärker både minne och tankeförmåga

Vi vill verkligen rekommendera dig att lyssna till vad senaste forskningen säger om träningens betydelse för hela kroppen.

Se gärna detta avsnitt på Youtube, där Anders Hansen berättar om fördelarna med att vi håller oss i rörelse Hjärnstark - Anders Hansen berättar om hur motion och träning stärker din hjärna.

På dina villkor

När du bokar tid hos oss för att komma igång med rörelse börjar vi med att se vilka förutsättningar du har. Vi är alla olika, många av oss har någon svaghet eller gammal skada i kroppen att ha hänsyn till. Det är också helt olika vad vi tycker om att göra. Vad kan du tänka dig som ett första mikro-steg?

Vi är lata av naturen

Mer inom Rörelse och träning

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning