Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.
Chronos Care Logotyp - Digital diabetesvård var du än befinner dig.

Jag vill kunna slarva!

Vårt mål är att stödja dig att kunna slappna av leva ett gott liv trots diabetes typ 2. Det viktiga är att få ordning på vardagsvanorna. Det som händer någon gång då och då spelar mindre roll. Vi börjar med att utgå från vad du gillar. Alla har vi någon favoritvana som känns svår att förändra medan vissa saker går lättare att lägga till eller att avstå ifrån. Vad är minst svårt att förändra i just ditt fall? Hellre små förändringar som håller på lång sikt än rivstarter. Och visst måste man kunna slarva ibland. 

Lär dig slarva med lite ordning

Det fina är att du kan skaffa dig själv utrymme för lite slarv emellanåt. Fikat eller glassen kanske inte gav samma höjning när en rejäl promenad fick plats i schemat? Pizzasallad till maten och citronvatten som måltidsdryck kanske gör att sushi eller pizzan inte gav samma höjning? Psst! ett litet tips för att skydda din tandemalj: skölj munnen med vatten efter maten för att få bort det syrliga:) Vi har många tips att ge dig för att du ska få till det både till vardags och fest.

Dansa i takt med kroppen

Ett råd, som vi alla borde följa oavsett diabetes eller ej, är att stanna upp och känna efter. Lyssna till kroppen och gör allt för att dansa i takt. Om du är extra stressad en period, har en förkylning i kroppen eller ätit slarvigt en tid, ja, då är det läge att vara extra varsam. Inte belasta kroppen med till exempel hårdträning, alkohol, godis/läsk och sena nätter. När du är i en bättre fas och lyckats få till det med att hålla kroppen i balans, ja, då finns det mer utrymme att att töja lite på gränserna. Det är det vi kallar “att slarva med lite ordning”. 

Att mäta blodsockret ger dig svaren, svart på vitt

Testa olika livsstilsval och notera vad som händer med ditt blodsocker. Det här kallas för Riktad glukosmätning, du mäter blodsockret före och efter mat/dryck och du kan också mäta direkt efter promenad för att se vad som händer i din kropp. Läs mer om att mäta blodsocker vid typ 2 diabetes.

© 2023, Chronos Care AB, 559244-5422

Chronos Care erbjuder vård till hela Sverige genom Sofia Vårdcentral.

Chronos Care AB är registrerad vårdgivare som lyder under hälso-och sjukvårdslagen, dataskyddsförordningen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen. All vår vårdpersonal är legitimerade av Socialstyrelsen.

För visselblåsning, se:  Tissla Visselblåsning